Wat is Lacrosse

Veldlacrosse is de meest gespeelde versie van lacrosse. Als er wordt gesproken over veldlacrosse kan dit zowel naar mannen- als vrouwenlacrosse verwijzen.

De teams spelen 10 tegen 10, dus in totaal staan er 20 spelers op het veld. De spelers worden verdeeld in hun posities: aanvallers, middenvelders, verdedigers en een goalkeeper. De spelers kunnen tijdens het spel op ieder gewenst moment naar de kant worden gehaald door hen te wisselen. De wisselregels zijn vergelijkbaar met die voor veldhockey, basketbal en ijshockey.

Tijdens een wedstrijd, mag elk vrouwenteam 18 speelsters op het rooster hebben staan, voor het mannenteam is dat 23 spelers.

“Lacrosse?”

Het doel van het spel is om te winnen door zoveel mogelijk doelpunten te scoren tijdens de 80 minuten (4 keer 20 minuten) durende wedstrijd. Lacrosse wordt gespeeld op een veld van 110 meter lang en 60 meter breed, verdeeld in meerdere speelzones. Tijdens het begin van de wedstrijd (bij de mannen “face off” en bij de vrouwen “draw” genaamd) is het veld verdeeld in 3 zones: een aanvalszone, verdedigingszone en middenveld zone. Het veld bestaat uit 2 speelzones gedurende de rest van het spel: een aanvalszone en een verdedigingszone.

In het rood ziet u de lijnen die behoren tot het veld van vrouwenlacrosse, in het blauw zijn de lijnen die behoren tot het mannenlacrosseveld.

Deze zones hebben een cruciale rol, elk team moet een bepaald aantal spelers in elke zone hebben. Als een team zich niet aan deze regel houdt, zal hij/zij door de scheidsrechter worden afgefloten voor deze “offside” fout.

In verband met de regels betreffende het contact, is er een groot verschil tussen de mannen- en de vrouwenregels. In principe zijn de mannenregels heel duidelijk; er mag niet worden “gecheckt” (zo wordt het contact (de “slagen”) tussen de stick en het lichaam genoemd) op iemands hoofd, rug en benen. Bij de vrouwen zijn alle checks verboden, tenzij deze op de head van de stick zijn. Er wordt vooral gebruik gemaakt van “body defence” (verdediging door het lichaam ertussen te zetten), net als in het basketbal.

Lacrosse promo filmpje